Jak zadbać o organizm jesienią i zimą? Wzmocnij odporność jesienią i zimą z naszą sowią ekipą!
Dni coraz bardziej chłodne, a my mamy coraz mniej energii. Nic w tym dziwnego, nadeszła jesień, a wraz z nią infekcje, nostalgia, krótsze dni, stany depresyjne oraz ciągłe zmęczenie. Każdy z nas odczuwa to po swojemu. Jednak wszyscy możemy pomóc sobie w podobny sposób. Jak więc wzmocnić odporność jesienią i zimą?
Oto 3 sowie zasady na nadchodzące mroźne dni:
Ubieraj się odpowiednio, nie przemarzaj ani nie przegrzewaj się,
Wysypiaj się, odżywiaj i pij dużo wody,
Kiedy dopadnie Cię infekcja, sięgaj po naturalne antybiotyki.
Dlaczego odpowiedni ubiór jest ważny o tej porze roku?
Często zapominamy o tym, że temperatura uległa nagłemu spadkowi. Nasz organizm dopiero co przyzwyczaił się do ciepłych dni i nocy, kiedy to królowała pochłaniająca pot bawełna. Tak, to właśnie tkanina stanowi podstawę odpowiedniego utrzymania ciepła, czy chłodu w naszym organizmie.
Dlatego to, czy zmarzniemy do szpiku kości lub przegrzejemy się, zależy przede wszystkim od materiału, z którego wykonana jest nasza odzież. Nic tak nie powoduje marznięcia jak wilgotny materiał, potęgujący uczucie zimna.
Najlepszymi materiałami na tę porę roku będzie więc wełna oraz kurtki turystyczne (trekkingowe) wykonane z poliestru.
Wełna – idealna w porze jesienno-zimowej, świetnie pochłania wilgoć i pozwala skórze oddychać
Poliester – idealny w porze jesienno-zimowej, odporny na wiatr oraz wodę
Bawełna – idealna w porze letniej
P.S. Warto pamiętać również o nakryciu głowy, rękawiczkach oraz wełnianych skarpetkach! 🙂
Dlaczego powinniśmy się wysypiać, odpowiednio odżywiać i nawadniać organizm?
Krótkie dni oraz długie noce powodują w nas uczucie szybszego zmęczenia. Pamiętajmy, że organizm w okresie jesienno-zimowym potrzebuje zdecydowanie więcej odpoczynku niż latem. W związku z tym tak ważne jest to, aby się wysypiać oraz dostarcać niezbędnych witamin i minerałów dostarczanych z pożywienia.
Nie ignorujmy sygnałów, które daje nam organizm w tych miesiącach. Teraz, kiedy za oknem szaro i zimno musi się on zregenerować przed aktywnymi porami letnimi. Pomimo, że chce nam się teraz więcej jeść niż pić, nie zapominajmy o nawodnieniu organizmu. Jest ono bowiem podstawą utrzymania prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Dlaczego warto sięgać po naturalne antybiotyki?
Na pewno znacie przynajmniej kilka owoców, warzyw oraz ziół, którymi leczyły nas nasze mamy i babcie, kiedy chorowaliśmy. Tak, mam na myśli między innymi: czosnek, imbir, cebulę, tymianek, oregano czy chrzan. Nic tak nie zwalcza drobnoustrojów i nie chroni jednocześnie naszej flory bakteryjnej, jak te cudowne dary natury.
Najlepsze naturalne antybiotyki na odporność jesienią i zimą:
Cebula – jest źródłem allicyny, wykazującej właściwości antybakteryjne, dlatego wzmacnia odporność organizmu oraz zwalcza wszelkie infekcje, a w szczególności zakażenia górnych dróg oddechowych,
Czosnek – to przede wszystkim, podobnie jak cebula, źródło allicyny o działaniu antybakteryjnym, która powstaje podczas rozgniatania czosnku, pamiętajmy więc o tym, żeby rozgnieść każdy ząbek przed spożyciem,
Cytryna – oprócz tego, że posiada właściwości alkalizujące – czyli odkwasza nasz organizm – jest też niezwykle pomocna w przypadku infekcji, wzmacnia nasz układ odpornościowy,
Imbir – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz łagodzi dolegliwości podczas stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, a także zwalcza objawy przeziębienia i grypy,
Tymianek – tymianek skrywa w sobie pełno witamin i minerałów, które wzmacniają układ odpornościowy oraz zapobiegają infekcjom, łagodzą objawy stanu zapalnego. Co więcej, olejki eteryczne występujące w tymianku pomagają złagodzić kaszel i ból gardła,
Oregano – jest kolejnym naturalnym antybiotykiem, skutecznym dla złagodzenia schorzeń dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego. Olejek z tymianku działa przeciwpasożytniczo, przeciwgrzybiczo oraz przeciwbakteryjnie,
Chrzan – posiada wiele witamin oraz minerałów wzmacniających odporność. Dzięki dużej zawartości siarki i olejków eterycznych ma działanie grzybo oraz bakteriobójcze oraz odtruwające. Warto spożywać chrzan systematycznie, szczególnie przy przeziębieniu i grypie, jednak nie można przesadzić, żeby nie podrażnić żołądka,
Aloes – tak jak maliny, czy dzika róża – jest jednym z najlepszych naturalnych hamulców rozwoju infekcji. W jego miąższu zawarte są glikozydy oraz polisacharydy, które wzmacniają i uodparniają organizm na wirusy. Ponadto występujące w nim fenole i kwas salicylowy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
Szałwia – jest wszechstronnym ziołem, które między innymi łagodzi objawy przeziębienia oraz ma działanie przeciwzapalne i ściągające, dlatego stosuje się ją w stanach zapalnych dziąseł, jamy istnej, czy krtani.
To tyle na temat tego jak zadbać o organizm o tej porze roku. Obserwujcie koniecznie naszą stronę na bieżąco, bo jeszcze wiele ciekawych postów przed Wami. Zapamiętajcie kochani te trzy cenne wskazówki od mądrej sówki, a na pewno wzmocnicie swoją odporność jesienią i zimą.